Deutgenz

Deutgenz

Om bloggen

Här bloggar Thomas Deutgen om sitt liv i kabinväska, mellan olika jippon och diverse dansrelaterade evenemang.

Dessa dödens Dansare...

DansPosted by Thomas Deutgen Tue, February 24, 2009 11:01

Kan inte låta bli att starta dagen med att bjuda på min senaste krönika i tidningen Får Jag Lov. Det räcker att jag tänker på dessa Dansare så blir jag upprörd...

/Thomas

-----------

Hur stort får ett dansband bli?

På 60- och 70-talen var det liksom inte så noga i dansbandslandet Sverige. Folk gick ut i stora skaror för att dansa, supa och (förhoppningsvis) träffa någon partner att bilda familj med. Hur golvet var, hur orkestern lät eller om kaffet kostade 2 eller 3 kronor var inte det viktiga. Inte heller mannens eller kvinnans danskunskap. Istället stod glädjen och gemenskapen i centrum.

Men något hände på vägen. När den stora dansgenerationen blev mormor och farfar och ungdomarna gick på disco blev dansbandslandet något för eliten, för Dansarna – som de kallar sig själva. En egen inbördes grupp som ogärna släpper in ”vanligt folk” (läs gubbar med kavaj och damer med glittriga blusar). Dansarna vet minsann hur det ska vara. Det handlar om allt från orkesterns tempo till golvets glid och fikabrödets pris. De vill gärna ha regler för hur danskvällen går till just på deras ställe. T ex ska buggarna hålla sig i mitten, men bara en viss sorts buggare. De kavajklädda göre sig icke besvär. Framförallt inte om de druckit några glas vin.

En Dansare har alltid rätt.

Det värsta Dansaren vet är folk som står framme vid scenen och diggar kvällens orkester. För den publiken tar plats på dansgolvet som ju är avsedd för parträning (förlåt, jag menar dans). Det tydligaste exemplet heter Lasse Stefanz. Så många insändare på deras hemsida, så många kommentarer på flera stora webdanssidor om hur hemskt det är att Lasse Stefanz drar icke dansande publik. Arrangörerna borde hägna in eller slänga ut, typ.

Det finns till och med många som nu hävdar att Lasse Stefanz inte är ett dansband, just för att de drar diggande publik framför scenen.

Men nu kommer min poäng. Ni ska vara glada att Lasse Stefanz finns!

Just det bandet drar så otroligt mycket nytt folk ut på dans, som ger dansarrangören pengar och därmed möjlighet att driva sitt ställe ett år till (med band som för tillfället passar Dansarna).

Den stående publiken har betalat lika mycket pengar som den dansande och har samma rättighet att lyssna på musiken som ni.

Jag har till och med hört dansband klaga över Lasse Stefanz och nonchalant (avundsjukt) kallat dem för showband. Trots att bandet spelar 3,5 timmar varje kväll och bara på riktiga dansställen.

Med er uppfattning är, tyvärr, slutsatsen att ett dansband aldrig får bli så stort som t ex Lasse Stefanz. För då drar de helt plötsligt fel och för mycket publik…

Flera kommentarer på t ex websidan dansmaffian.se är inne på just det. I samband med Dansbandskampen i Sveriges Television uppmanades Dansare att inte rösta på Zlips till finalen.

”Då blir de för kända och drar så mycket folk att vi inte längre får behålla dem som Vårt band”.

Fundera en gång till över denna galenskap. Vi ska väl välkomna alla människor på dansgolvet, oavsett danskunskap och dansintresse framför eller bakom scenen. För det kan väl inte vara meningen att det är Dansarna som ska ta död på dansbandssverige?


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Marie Thu, February 26, 2009 16:37

jag är bara glad att du inte klagade på åhej-teknik för en gångs skull. tack för det. orkar knappt läsa dina krönikor nu för tiden på grund av det där gnällandet.

Posted by Icka Wed, February 25, 2009 10:38

Jag blev så glad när jag läste din krönika i Får Jag Lov så nu när jag såg att du lagt ut den här så var jag bara tvungen att kommentera.
Så underbart bra skrivit. Jag har gillat moderna dansband sen jag va 10 år ungefär och åkt runt på dans sen jag va 14. Jag har då mesta dels av tiden stått vid secenen och ibland har jag blivit riktigt illa behandlad av Dansare. Så din krönika gjorde mig riktigt glad. Det är fler än jag och mina kompisar som blir förbannade när vi tänker på Dansare..

MVH/ http://ickaa.blogg.se

Posted by LasseBlender Tue, February 24, 2009 19:42

Hej du!

Ja, du vet ju vad jag tycker om detta Thomas....Toppen! Sköt om dig och jobba hårt. //Lasse

Posted by Norrland Tue, February 24, 2009 15:00

Så sant som det är sagt. Vilken bra blogg!

...och ve och fasa om det inte är "rätt orkester" på "rätt kväll" med "rätt folk" dit "rätt klick" av människor "måste" bege sig oavsett om platsen ligger 2,37 timmar från hemmet då är det inte värt något alls...

hoppas verkligen att alla som känner för att dansa har någon stans att ta vägen när danssuget sätter in =) så att inte fler danspalats/dansbanor slår igen...

håller nog med om att vi har mycket att tacka Vikingarna/LS med flera orkestrar för att vi överhuvudtaget ska ha ställen att besöka i framtiden....

En arrangör som många gillar är Ersboda FH, Umeå. En arrangör med uppdelade modern och mogenkvällar, som vill alla väl. En chef som lyssnar på sina dansare...inte alla folkparker som samarbetar med publiken och lyssnar på den, vad den vill ha...där är ett av de ställen man känner framtidstro på att det finns glädje i dansen, folket och de band som spelar där...

För nog är det sant att en Dansare är krävande och till en viss del med rätta men ibland undrar man ju hur långt det får gå...

Jag behåller gärna dansbands-Sverige! I min värld heter de stora Shake och Scotts och tex. Blender.

Ha den bra dag alla dansglada!